Thursday, 2 June 2011

Entri : Mama Long..!!! jom g main keta.. :)

Yang Arif :)


Assalamualaikum,
Lama rasanya dah x update blog ni.. dah bersawang pun.. nasib baik ar Zuha selalu g jengok blog
yg x berapa nih.. cewahh..hehehe..


Entri kali ni, pasal anak buah ku seorang nih.. comel dan agak nakal.. dia sorang jelah pengarang jantung hati ku.. :)
nak ada anak sendiri..errr.. seru kawin tu x sampai lagi...hehehe.


Aku ngan adik aku g jalan2 ke Jusco Mid Valley.. bila Arif nampak je tempat permainan ni..terus dia tarik
tangan aku n kata nak main keta..padahal planning nya aku nak g shopping.. Alahai.. terus x jadi nak bershopping sakan..
Last2.. ngan aku, aku sekali main keta lumba..termasuk mama nya, adik aku..hahaha


Apa pun release ar sikit tension yg melanda diri ku..
Ok lah, lain kali aku tulis lagi, Insya Allah.

Ma as salamah ilal liqa'

Monday, 9 May 2011

Selamat Hari Ibu buat ibu ku tersayang :)



Hundreds of dewdrops to greet the dawn,
Hundreds of bees in the purple clover,
Hundreds of butterflies on the lawn,
But only one mother the wide world over.
~George Cooper

      Assalamualaikum..
                      Entri ku kali ni pulak pasal mother's day yg baru je lepas semalam.. 
Mak aku sebenar nya bukan tahu pun hari ibu semalam..lagi pun dia jenis x kisah pasal sambutan2 ni..
tapi dia mcm pelik sikit bila tengok aku masak kan kek belang2 untuk dia..sbb aku tau mak aku ni jenis 'makan mata' dulu dari rasa nya..hehehe.. jadi bila dia tengok kek tu dah masak..belum aku sempat hias n buat wording..dia dah kata.."boleh mak makan?'.. aku senyum ngan cakap..potong ar.. jadi kek aku tuh kosong tanpa hiasan pun..

Sebagai anak, rasa nya kita semua pun mesti pernah buat salah ngan ibu kita kan. macam aku gak.. banyak benda yg x patut aku buat.. tapi x patut aku tuh bersebab..sebab aku tau kalau dia tau aku nak g travel.. mesti dia bising ngan report ngan ayah aku punya..

Kerja paling giler yg aku pernah buat bila aku g Bali ngan kawan baik ku Zuha..tanpa bagi tau dia.. bukan apa.tiket dah beli hotel dah booking..tetiba aku pakai keta lak.. dah ar guna duit dia wat downpayment.. lagi aku mau g jalan ke.. lama aku fikir sebenar nya.. dah x nak pegi pun ada..tapi aku x boleh penting kan diri.. kawan ku tu macam mana..

Jadi sebelum aku pergi Bali.. aku dah wasiat kan dah kat adik lelaki ku.. apa2 terjadi ngan aku nanti, at least dia tau.. so nak di jadikan cerita.. sehari sblm aku g.. tangan ku terkena pisau... 3 jari habis luka..teruk sampai kena bandage..tu pun berdarah2 lagi masa g Bali.. kapal terbang botak tayar pulak.. adus.. kena lagi tunggu 1 jam.. tu lah. x minta restu lagi ngan mak ayah..

kalau ikutkan baru bulas lepas aku bg tau mak aku yg aku dah ke Bali.. terkedu dia.. aku rasa bersalah giler.. nasib baik passport ku x di minta .. kalau x.. errr.. habis ar program aku utk masa2 mendatang nih..

"Mak, kakna minta maaf kalau selama ni kakna suka buat mak susah hati.. bukan apa,kadang2 kakna kena sorok kan untuk kepentingan semua orang, tapi percaya lah.. kakna x akan buat benda yg salah dr segi undang2 dan agama.. dan Terima Kasih sebab bawa kakna g Haji 2008/2009.. banyak benda yg dah mengubah kakna selepas balik di Haji tu.. Terima kasih Mak".



P/S: nak tengok gambar mak aku ada kat entri Haji.. gambar bunga ni dia tanam kat depan rumah..ni diantara bunga2 yg dia syg :)

Beb, sorry.. gua terpaksa buat entri sedih pulak kali ni.. :)

Ma as salamah ilal liqa'

Wednesday, 4 May 2011

Entri : Sesaja..gambar lama :)


Assalamualaikum.
Entri kali ni sesaja je.. dah free lah hari ni..sekali aku amik cuti 6 hr daa..
hehehehe..


Ni projek F1 masa diaorang dtg Sepang.. cute kan?? blh makan lagi keta ni.. nyum2.. :)


Chocolate kasut.. ada nama aku lagi.. :)

Ni nama nya Petit Four.. sedap tp manis.. makan byk blh potong kaki oh..
saja aku tulis nama ni.. :)

Oh glamor nya aku..hehehe..

Betul2 entri merepek kali ni hahaha.. harap2 ada gak lah orang enjoy tgk gambar2 ni.. :)
InsyaAllah akan ku update lagi..

Ma as salamah ilal liqa'

Friday, 22 April 2011

Bieberina.. :)




Assalamualaikum..
Semalam ada konsert Justin Bieber live kat Stadium Merdeka..
aku amik cuti 2 hr sbb nak g konsert dia ni.. nak kata aku peminat kipas mati x lah juga,
tapi alang2 dia dtg Msia ni n bkn senang pun nk tgk dia live.. aku pun g lah.
Dari pukul 3 ptg lagi, aku dah tunggu adik aku balik keja..tetiba dia kena balik lambat
pulak kul 5..oh. mesti jem kuda punya ar.. dlm kul 6 kami bertolak ke SM.. jalan mmg jem teruk..
2 jam terkandas dlm jem..akhir nya kul 8.15 kami sampai jugak, Alhamdulillah.

Peminat mula membanjiri Stadium..mmg giler ar ramai 17,000 org dtg



Tshirt dia..hehehe

Takut jugak sebenar nya sebab orang terlampau ramai.. kesesakan berada dimana kat situ..
sempat gak ar mengrab baju selai dua..
Apapun alhamdulillah sebab konsert semalam berjalan ngan lancar..
aku ngan adik aku selamat pergi n balik... :)



Thursday, 21 April 2011

Entri: Kenduri mata buat pembaca blog ni yg ke 100..Yeay..!!

Salam..entri kali ni pulak pasal pembaca yg ke 100..
diam x diam dah sampai 100 pun visitor stat ku..
selamat menjamu selera.. jangan marah ye.. jamu ngan mata je :p

Donat yg sedap..

Chocolate2...green tea breakaway choc, choc rock,white choc cornflakes..
makan2 ye.. :p
Kek nih pun utk korang walau pun wording dia lain.. 12kg ni ..hentam :p

Strawberry dips in chocolate.. actually KARLtu.. aa..aaa.. artis tuh KARL SHAFEK.. :)

Ok lah.. sampai sini dulu ..Insya Allah, sy akan update lagi..

Ma as salamah ilal liqa'

Oh Justin Bieber...

Assalamualaikum.. entri kali ni pasal artis muda dr Canada nih, Justin Bieber..
Aku dulu mula2 x ar minat sangat ngan dia ni.. tiba2 sejak 2menjak ni.. minat giler ar
pulak.. mengalah kan anak buah aku..hehehe
apa pun malam ni insyaAllah aku akan g konsert dia yg pertama di Msia kat stadium Merdeka.

p/s: sanggup tuh amik cuti sbb kalau x cuti jgn harap ar blh g tengok walau pun malam.

Monday, 18 April 2011

Sepetang minum bersama teman baik ku...


Assalamualaikum..
Entri kali ni x ada yg menarik sangat sbb ku bz ngan keja n boss mat saleh tuh.. apapun sempat gak lah meluang masa bersama kawan ku g minum2 kat kafe biji kopi dan daun teh..

Ni projek aku ngan mat2 saleh tuh.. ada function dari IBM.. diorang nak makan Apple Jeruk ala Mat Saleh.. hehehe.. ala.. masak kan apple ni ngan air,gula ngan cinnamon powder jer.. pas masak, saute sikit utk bagi colour. Mat saleh kata sedap.. aku lak.. errr..er.. boleh lah :)



Time nih lepas function Apple tuh.. diorang nak coconut theme lah.. puas bebudak ni cari kelapa ngan tandan sekali.. macam2 hal lah.. :) part best nya bila boss suh buat pengat pisang.. semua pun nganga.. then dia cakap.. apa melayu x tau buat pengat pisang... waaaa... mak.. ajar kakna buat :p


Chocolate theme... mana diorang dapat buah coco da... :).. best bila ada theme2 macam ni.. yg x best nya bila boss besar sekali kata.. " cannot...!! i dont like it..!!"... kena ar tukar setting lagi...


Suasana dari dalam bilik ku..  chocolate di sana sini.. pening kepala nak layan boss nyer kepala.. mmg Italian sungguh..

Ok lah setakat ni dulu.. gue mau ketiduran.. besok mau kerja..Yeah..!!

Ma as salamah ilal liqa'

Friday, 8 April 2011

Haji..Haji..Haji..

Entri ku kali ni pasal g haji pulak...


Assalamualaikum..

Entri aku kali ni pasal menunai kan haji.
Melakukan ibadah haji bermakna menunaikan rukun Islam yang terakhir setelah seorang muslim mengerjakan seluruh ibadah-ibadah lainnya, seperti solat, zakat . Ibadah haji mempunyai rukun syarat-syaratnya yang tersendiri. Jika rukun dan syaratnya dipenuhi maka hukum melakukannya adalah wajib, begitulah sebaliknya. Diantara syarat-syaratnya ialah Islam, Baligh, berakal, merdeka, mampu dan aman dalam perjalanan pergi dan balik. Ibadah haji wajib dilakukan sekali seumur hidup ke atas setiap orang Islam, sama ada lelaki atau perempuan, sihat akal dan tubuh badan, mampu dari segi kewangan pergi dan balik, serta aman dalam perjalanan sehingga sampai ke tempat yang dituju dan balik dalam keadaan serba sempurna.

Gambar kat muzium 2 masjid ditanah suci, mekah & madinah

Yang sebenar nya aku sendiri pun x plan nak menunaikan haji pada usia muda nih.. tu lah orang kata.. dah sampai seru.. bila2 masa saja Allah SWT nak kita jadi tetamu Dia,maka jadi lah. Mak aku dah menunaikan haji masa umur aku 16 tahun. so bila abah dah pencen, mak tanya bila nak tunaikan haji..pastu dia pandang muka aku sekali.. n tanya "kak na x nak g haji ke?"..aku terkedu dan jawap.." mesti ar nak, tapi kak na x cukup duit..". then mak aku kata " mak belanja".. :) Alhamdulillah...


mak & abah tersayang

Perjalanan untuk g haji ni penuh ngan dugaan n cabaran.Aku terima tu sebagai dugaan dr Allah SWT. Bermula pada awal tahun 2006, aku ngan mak abah g mendaftar sebagai calon jemaah haji di pejabat tabung haji Temerloh. start kursus bersiri pada tahun tu dan aku amik lagi 2 tahun. Aku try explain kat bos yg aku nak g haji n terus dapat bantahan...biasa lah.. bos cina.. x faham.. aku cuba explain lagi n dia kata x blh juga.. mau je aku saman time tuh..hehehe..

Allah SWT bagi aku jalan bila tetiba je bos aku berhenti keja.. :) n peluang sudah tiba bila aku dapat bos dari India mari dtg replace tempat dia. Aku kata aku mmg nak g juga...

Akhir nya pada awal 2008.. aku dapat surat tawaran untuk g menunaikan haji 2008/2009.. Alhamdulillah.. Syukur ...

Bermula lah perjalanan kami ke tanah suci

Ok lah..hari pun dah larut malam.. Insya Allah aku sambung lagi...

Ma as salamah ilal liqa'

Wednesday, 6 April 2011

Me & Mr Hendeinrik


Assalamualaikum..
Entri kali ni pulak nak cite pasal boss kesayangan aku ni.. sejak dia kena tukar ngan department lain..
susah aku nak keja..lain orang lain cara nya.. senang bekerja dgn dia.. dan sbb dia jugak lah aku famous kat Austrian Embassy..cewah :) skrg ni boss aku dr Italy pulak.. bahasa nya kesat,menyindir..aduh.. hari2 nak g keja pun susah hati..bak kata kawan aku..kau baca ayat kursi je ngan dia tuh.. bagi dia cool sikit..mmm..
Apa pun aku anggap tu sbg 1 dugaan hidup..semoga perjalanan kerja ngan hidup ku senang.Amin.

Mamat german..makbapak ada kat Msia,dia kj di Luzern,Swiss
dulu dia keja ngan aku..tapi biasa ar mat saleh..cepat ar naik ngan blh g oversea.
Mr John Kevin...!! wait for me ngan Zuha..kami mau serbu anda di Luzern!!..
Insya Allah.Amin.

Tuesday, 5 April 2011

Im back...!!!..hehehehe



Assalamualaikum..lama rasa nya x update blog ni.. terlalu bz ngan kerja..sehari kerja pun dah 14 jam,
balik umah terus pengsan.. ni memandang kan dah amik leave 6 hari.. kesian kawan2 ku yg
tengah berhempas pulas bekerja melayan si ItalianGuy tuh.. aku off kan phone n layan blog pulak.. :)

Gambar yg di atas tuh cupcake orange poppy seed..
permintaan dr sahabat baik ku yg mengidam kot..hehehehe.. nak makan buat tangan ku yg sedap nih..hehe
ni gambar cupcake yg x siap lagi.. jap aku upload lagi..


Dah siap pun...hehehehe..
tunggu nak ngap je nih.. :)

Ok lah..setakat ni je lah dulu.. nak kuar ngan Zuha.. nak bagi dia ngap cupcake nih.. kalau kak ziana nak pun boleh gak.. tapi kena buat appoinment dulu ar..hehehe.. susah nak cari poppy seed nih.. kalau nak yg vanila punya pun ada.. kalau sy rajin sy buat ye.. :)

Ma as salamah ilal liqa'

Monday, 21 March 2011

Australia lagi...!!


Assalamualaikum..
lagi cerita di Queensland..banyak benda yg sebenar nya aku rasa masa nak g sana..
sedih..marah..rindu..geram.. bercampur2..
sedih sebab parents..marah sebab aku pakai duit sendiri.. geram sbb Mr M punya
pasal lah aku terjebak ikut family kawan aku g GC nih..
kalau x kitaorang terbang g Dubai..tapi ada sbb2 tertentu ar.. tukar destinasi pulak..
rindu...mmm..mmm.mmm.. aku rasa org tau aku rindu ngan sapa..


Wax museum kat surfer paradise..masa ni dah nak malam..



pasar kat carrara market..
betul ke ejaan aku nih..??


Apasal muka aku sedih jer time nih... :)

ok lah.. setakat ni dulu.. ada masa gue upload lagi..

maas salamah ilal liqa'


Saturday, 19 March 2011

Australia..Yeah..!!!!


Assalamualaikum,
rasa dah lama x jenguk blog ni..bz dgn life..hahahaha...
gambar ni diambil masa g Gold Coast,Aussie tahun lepas..
masa ni tengah jalan2 morning walk kat sekitar aparment kitaorg tuh.
sy cuba upload gambar dr pendrive tp keadaan tidak
mengizinkan sbb internet disini slow giler.. adus..


Masa untuk bergembira di Movie World...!!!



Oklah.. kalau ada masa lg.. aku post entry baru..
nak g makan jap.. hehe...

ma as salamah ilal liqa'

Friday, 4 March 2011

My first entry.... :)


Alhamdulillah..
akhirnya siap jugak blog ni.. ini pun di atas sokongan kawanku, Zuha yg asyik tanya bila nak siap blog..hehehe.. gua byk bz oh.. banyak kelija mau siap x siap2 lagi :p
first entri ni x da apa lah nak dicerita.. memandang kan hari pun dah pukul 3.43am ni..waktu tempatan.

InsyaAllah, akan ku update lagi..



ma'as salamah ilal liqa',